Regionalna privredna komora Niš

Regionalna privredna komora Niš

 • U utorak, 12. juna 2018. godine, u PKS RPK Niš održana je jednodnevna obuka, organizovana od strane Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), Institutom za standardizaciju Srbije i Razvojnom agencijom Srbije pod nazivom ,,Uslovi i procedure dolaska do Srpskog i CE znaka usaglašenosti za mašine, ličnu zaštitnu opremu, električne, elektronske i medicinske uređaje"

  Na obuci je predstavljena Baza znanja o CE znaku i besplatna on-line aplikacija „Provera bezbednosti proizvoda“ koju je razvila Privredna komora Srbije, zatim najnovija zakonska regulativa u vezi tehničkih propisa, prateći (harmonizovani) standardi, postupci ocenjivanja usaglašenosti, kao i raspoloživi programi finansijske podrške malim i srednjim preduzećima u ovim oblastima.

   

  U prilogu dostavljamo prezentacije sa ove obuke. 

   

  Prezentacija - PKS-Baza znanja o CE znaku

  Prezentacija - Ministarstvo privrede-Pravilnici iz oblasti masina, nisko naponske el. opreme i...

  Prezentacija - Ministarstvo privrede-Novo tehnicko zakonodavstvo u Srbiji i Pravilnik o LZO

  Prezentacija Ministarstva zdravlja - Zakon o medicinskim sredstvima

  Prezentacija - Institut za standardizaciju Srbije

  Prezentacija  - Razvojna agencija Srbije

   

 •  

   

  Razvojni program EU PRO održaće u sredu 13. juna 2018. u 10 časova, u Nišu, u prostoru Regionalne privredne komore (Dobrička 2) informativnu sesiju o javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima za koji je Evropska unija (EU) opredelila 4,5 miliona evra kako bi doprinela povećanju konkurentnosti lokalne privrede u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu Južne i istočne Srbije.

  Cilj informativne sesije je da se zainteresovani preduzetnici i preduzetnice upoznaju sa programom podrške i neophodnim koracima - od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu i kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja.

  Poziv je otvoren do 6. jula 2018. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

   

  Više informacija o samom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu EU PROa:Javni poziv za podnošenje predloga projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

   

  SADRŽAJ INFORMATIVNE SESIJE O JAVNOM POZIVU ZA PODNOŠENJE PREDLOGA PROJEKATA ZA NABAVKU OPREME I UVOĐENJE USLUGA ZA PREDUZETNIKE, MIKRO I MALA PREDUZEĆA

   

  10:00 – 10:15

  Registracija učesnika/ca

  10:15 – 11:00

  Prezentacija javnog poziva za podnošenje predloga projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

   11:00 -12:00

  Pitanja i odgovori

   

  Registracije za sesiju - na gore navedenoj internet stranici, klikom na dugmePRIJAVITE SE.

  Pogledajte/poslušajte više o pozivu:

  Video:https://www.youtube.com/watch?v=cUy6tZuW7q0

   Audio:https://www.youtube.com/watch?v=Zt_hIhou390 

 • U sklopu programa profesionalnog usavršavanja za ovlašćene zastupnike i posrednike u osiguranju, Privredna komora Srbije - RPK Niš, u utorak 19. juna 2018 godine u Velikoj sali RPK Niš, Dobrička 2, organizuje obuke za ovlašćene zastupnike i posrednike u osiguranju

  OSNOVNE KARAKTERISTIKE I UGOVARANJE ŽIVOTNOG OSIGURANJA - 5 časova

  19.06.2018, Velika sala RPK Niš, Dobrička 2, 18000 Niš, 10:00-14:30 časova
  Detaljnije o programu              Prijava

 • U utorak, 29.maja 2018.godine, u PKS- RPK Niš održan je seminar, organizovan od strane Privredne komore Srbije u saradnji sa Upravom carina, pod nazivom ,,Priprema za implementaciju automatizovanog uvoznog i izvoznog sistema''.

  U okviru procesa dalje modernizacije Uprave carina, početkom septembra 2017.godine počela je pripremna faza Projekta za uvođenje automatizovanog uvoznog i izvoznog postupka, kao i kontrolnih sistema pomenutih postupaka. Uvođenje automatizovanih postupaka treba da omogući postepeno ispunjavanje evropskih standarda u primeni elektronskih sistema u carinskoj administraciji Republike Srbije. Rad na projektu, čiji je završetak planiran za septembar 2019.godine, finansiran je sredstvima iz pretpristupnih fondova EU (IPA 2013), dok Republika Srbija učestvuje u sufinansiranju.

   

  U uvodnom izlaganju, velikom broju privrednika, obratili su se Aleksandar Milićević, direktor RPK Niš, Snežana Karanović, pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Srbije i zamenik vođe projektnog tima UCS i Saša Milenković, upravnik Carinarnice Niš.

  Prezentaciju projekta sa isticanjem ciljeva i rezultata projekta, izneli su Zlatica Tomašević, vođa konsultantskog tima, konzorcijum AAM Management Information Consulting Ltd. i LJubica Barbulj, pomoćnik direktora u Sektoru za informacione i komunikacione tehnologije UCS i vođa projektnog tima UCS.

  O ulozi carine u Evropskoj uniji, zakonodavstvu koje omogućava elektronsko poslovanje i o carinskom zakonodavstvu EU, izvestilac je bila Zlatica Tomašević, vođa konsultantskog tima, konzorcijum AAM Management Information Consulting Ltd.

  Prezentaciju IT sistema, koja se odnosi na uvoz, izvoz i carinske odluke izneli su Željko Đoković, samostalni carinski savetnik u Odeljenju za carinske procedure, Sektor za carinske postupke UCS, Olga Protić, načelnik Odeljenja za tranzit robe, Sektor za carinske postupke UCS i Aleksandra Ilić, načelnik Odeljenja za ovlašćene privredne subjekte i pojednostavljene carinske procedure, Sektor za carinske postupke UCS

  Istaknuta je važnost Projekta za unapređenje poslovanja Uprave carina. Automatizovani izvozni i uvozni postupci podrazumevaju da se carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, a njihova potpuna implementacija je i jedan od uslova za pristupanje EU. Očekivane koristi od projekta su brojne:

  •  Uvozni i izvozni carinski postupci se sprovode elektronskim putem
  • Smanjenje vremena i troškova neophodnih za obavljanje izvoznih i uvoznih carinskih postupaka čime se povećava konkurentnost naše privrede
  • Efikasna razmena informacija elektronskim putem između privrednika i UCS
  • Nepristasan postupak jer se direktan kontakt između carinskih službenika i izvoznika/uvoznika svodi na minimum
  • Poboljšanje kvaliteta usluga UCS zahvaljujući modernizaciji IT sistema UCS
  • Zaštita interesa građana kroz bolju kontrolu uvoza i izvoza.

   

 • Privredni i makroekonomski pokazatelji pozitivni, vladavina prava i dalje upitna 

   

  U Gradskoj kući u Nišu 21. maja  predstavljen je izveštaj Evropske komisije o Srbiji koji obuhvata period u poslednjih godinu i po dana. Šefica političkog sektora Delegacije Evropske unije u Srbiji Nora Hairinen je predstavljajući aktuelni izveštaj naglasila da je najveći napredak postignut na polju ekonomskog razvoja i makroekonomije, ali i da se mora dodatno raditi na području vladavine prava, nezavisnosti rada sudstva, borbi protiv korupcije i slobodi medija.

  ,,Celo društvo u Srbiji će imati koristi od unapređivanja vladavine prava. Vidimo koliko se razvija privredni sektor, koliko kompanija stiže u Srbiju kako bi razvile svoj biznis. One žele da budu sigurne da će imati pravnu sigurnost za svoje investicije kako bi mogle da posluju i rade. To će povećati privredni rast, stvoriti nova radna mesta i bolje uslove za život građana’’, ocenila je Hajrinen.

  Okupljenima na predstavljanju izveštaja Evroopske komisije o Srbiji u Gradskoj kući obratili su se zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Nišu Milan Ranđelović i direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Aleksandar Milićević koi je predstavio  rad komore naglasivši da ovo telo realizuje potrebe privrednika sa lokala i istakao da je ,,od 94 inicijative do sada skoro polovina uspešno realizovana’’.

  Nakon reči uvodničara, u holu Gradske kuće se razvila živa diskusija, a prisutne je interesovalo koliko se napredovalo u pogledu pravosuđa, demokratskih institucija kao i u oblasti olakšica za privrednike.

  Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, koji je obuhvatio period od oktobra 2016. do aprila 2018. godine, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici predao je 17. aprila premijerki Republike Srbije Ani Brnabić. Izveštaj se može pročitati na ovom linku.

   

  Izvor informacije:  Sajt EU InfoCentar

NOWESES

Regionalna privredna komora Niš

Naši podaci

Centar za žensko preduzetništvo TEODORA

Regionalna privredna komora Niš

Dobrička 2, 18000 Niš, Srbija

Tel: 018/510-999, lokal 228

E-mail: teodora@rpknis.rs

NOWESES

Regionalna privredna komora Niš

Početna strana

 

 

Go to top